Law-Court offices
C+S Architects
Piazzale Roma, Venezia, VE, Italia, 2002-2012

Infrastruttura abitata

Una lama si innesta nell’unico vuoto esistente dell’area progetto (la ex-Manifattura Tabacchi di piazzale Roma a Venezia), oggetto di un concorso internazionale, vinto dallo studio C+S nel 2003.

Lo studio ha lavorato sulla manipolazione del programma, della tipologia, della scala e della materia. Il nuovo programma propone una ibridazione che genera un edificio e, al contempo, un’infrastruttura ospitando gli impianti tecnologici per l’intero sistema urbano della Manifattura Tabacchi oltre agli uffici giudiziari e archivi. La grande hall di ingresso, aperta alla città di giorno con spazi commerciali, innerva il sistema degli spazi pubblici restituiti al tessuto urbano veneziano. Il secondo tema del progetto è relativo alla scala dell’intervento, all’impianto tipologico e alla materia. Confrontandosi con lo skyline urbano di piazzale Roma, la Forma semplice e compatta del nuovo volume, tipologicamente è una tesa contemporanea deformata in altezza per connettere lo skyline dei volumi dei parcheggi multipiano, al sistema urbano delle tese industriali ottocentesche e in spessore per innestarsi nell’unico vuoto urbano a disposizione. Verso piazzale Roma, il volume non appoggia a terra: uno sbalzo di cinque metri cattura i flussi riorientandoli verso il sistema delle calli e campielli che verranno restituiti alla città. Grazie alla pre-ossidazione della materia, il rame, che rappresenta a Venezia gli edifici istituzionali, viene investigata l’azione del tempo sulle cose e l’edificio diventa un grande tetto, un’ombra che, come una traduzione, è in bilico tra storia e contemporaneità.

Inhabited infrastructure


The project is a winning entry of an international competition. The building is a graft in the complexity of the Venetian urban system facing Piazzale Roma, the car-entrance space to the city of Venice. At the same time it becomes the ‘infrastructure’ which brings an existing 19th century complex factory (Ex-Manifattura Tabacchi) to a contemporary use: in fact it houses the the technological systems  serving the whole.

The dimension of the building is measured on the huge void of Piazzale Roma facing the bridge of Santiago Calatrava, on the opposite side.

A huge, five level high space acts as a ‘urban entrance’ enlightened by the roof as all the ex-industrial existing buildings.

This vertical inner space,  opened to free entrance during the day, will house, on the ground level, the commercial services which will allow to improve and give back the citizen a big public space, functioning also as an entrance to the sequence of public spaces which will be regained by the future restoration of the existing buildings.

The new volume has a simple, archetypical, compact shape, resulting from the manipulation of the Venetian industrial building typology and the connection to the skyline of the huge parking lots.

A five meter long cantiliver on Piazzale Roma becomes the entrance: a huge shadow which attracts the fluxes of people horizontally in the new urban system and vertically along either a linear stair or elevators which distributes to all the levels.

The linear stair is designed parallel to the elevation facing the parking building San Marco, letting the architects to design that elevation as a punctuation of small windows designing a special natural light in the inside.

The material of the building is a preoxidated type of TECU copper. Copper in Venice is the material with which all the institutional (religious and laic) buildings’ roofs are built with. In this projects, materiality and form become a metaphor representing institution: the house of justice is a big monomateric roof which welcome the citizens inside an enlightened space.

C+S always work with materiality and light, instigating, with pro-oxidation, the idea of subtracting material from surfaces and activationg them with light, which is what time does. Working with the idea of ‘time’ is archetypical in Venice.


DISEGNI / ELABORATI

ALTRE INFORMAZIONI

Built area: 6.916 m² (gross)


BIBLIOGRAFIA

AA.VV.. Gerichtsgebaude. In: Baumeister. 2014, n. 111, p. 147 .

Irace, Fulvio. Italia construye. Global and Contextual: a New Generation. In: Arquitectura Viva. Italian Beauty. Between Craftmanship and Context. 2014, n. 160, p. 11-19, 44-47.

Molteni, C.. Traduzione di un contesto. Translation of a context. In: OFARCH. 2013, n. 125, p. 46-53.

Irace, Fulvio. Justice is done. New Signs in the Old City. In: Domus. 2012, n. 964, p. 72-77.

AA.VV. C+S architects, Law Court Offices in Venice In: Architecture Highlights. ShangLin Edition, 2014, p. 369-372..

Kusch, C.F., A. Gelhaar. In: Venice Architectural Guide. DOM Publisher, 2014, .

Biraghi, Marco. In: Storia dell'architettura italiana 1985-2015. Einaudi, 2013, p. 55, 248, 249, 250, 337, 338..